Page 193 - The 8th Graduate Integrity Conference Proceeding
P. 193
Research Proceedings in The 8 Graduate Integrity Conference: April, 2017
th
Abstract
This is an applied research to find the approach to system and equipment design for organic hydroponics
according to philosophy of sufficiency economy. There are two important objectives to analyze relating to
system and equipment for hydroponics, aquaponics and organic vegetable agriculture as well as this is to
summarize the approach to system and equipment design for organic hydroponics according to philosophy of
sufficiency economy. The research has studied in connection with basic element of three former systems that
is hydroponics, aquaponics and organic system to analyze limitations and possible concepts in design by
literature review, related researches, field trip to exploration and in-depth interviews from farmers and experts,
respectively.
Results of the study and field trip found that main problems of hydroponics system are thermal that
is accumulated in the system, equipment cleaning uses plenty of water and waste water problems of solution
are drained to the outside. Besides, there is disadvantage relating to some types of vegetable without complete
product, in term of aquaponics system consists of good efficiency for solution management in system to
renewable and water saving without environmental impact from waste water. Lately, organic agriculture system
found that is going to be complete products if farmers consider with referent to suitable seasons and species
diversity to naturally support each other. After that this is analyzed under three rings and two conditions
according to philosophy of sufficiency economy.
Results lead to concept of system and equipment design for organic hydroponics according to philosophy
of sufficiency economy is applied by problems, limitations and advantages that impact to performance of three
systems will be developed a suitable approach of equipment design with the system that called “Organic
Hydroponics”. The system uses Nutrient Film Technique (NFT) and circulatory system is managed to renewable
effectively as well as growing areas are calculated to be in accordance with solution by volume and natural
seasons.
Keywords: Organic Hydroponics, Hydroponics System, Organic Agriculture, Organic Vegetables
1. บทน�า
ผู้บริโภคในปัจจุบันให้ความส�าคัญต่อการเลือกรับประทานผักที่ปลอดภัย เนื่องจากมีรายงานจากเครือข่ายเตือนภัย
สารเคมีก�าจัดศัตรูพืชในประเทศไทยเดือนมีนาคม พ.ศ. 2559 ตรวจพบว่ามีสารเคมีตกค้างในผักที่สูงเกินมาตรฐานกฎหมาย
้
ั
่
ึ
ื
ิ
�
ี
ี
ก�าหนด ซงอีกทงยังเป็นสารเคมท่ไม่อาจล้างออกได้ด้วยน้าหรอท�าลายด้วยความร้อนจากการหุงต้ม ท�าให้ผู้บริโภคเร่มตระหนัก
ถึงผลกระทบด้านสุขภาพและท�าให้ผู้บริโภคระมัดระวังในการเลือกผักจากแหล่งที่มาและวิธีการเพาะปลูกผักมากขึ้น
การใช้สารเคมีทางเกษตรที่มากเกินความจ�าเป็นก่อผลกระทบในด้านปัญหาสุขภาพ ปัญหาสิ่งแวดล้อม และปัญหา
เศรษฐกิจ (สาคร ศรีมุข. 2556) สังคมจึงให้ความส�าคัญต่อปัญหาและผลักดันให้เกิดการปรับเปล่ยนรูปแบบการเกษตรท่ปลอดภัย
ี
ี
ยึดม่นในวิถีพอมีพอกินและพ่งพาตนเองได้ โดยหลายฝ่ายพยายามประยุกต์ใช้หลักปรัชญาของเศรษฐกิจพอเพียงในด้าน
ั
ึ
การเกษตร เพื่อลดการใช้สารเคมีอย่างขาดความระมัดระวัง อันเป็นผลกระทบต่อผู้บริโภค สิ่งแวดล้อม และเกษตรกรเอง
จากปัญหาดังกล่าว ผู้วิจัยจึงสนใจแก้ปัญหาของระบบและอุปกรณ์การปลูกผักเพ่อให้ระบบและอุปกรณ์มีประสิทธิภาพ
ื
ี
ท่ดี ลดปัญหาและความสูญเสียของผลผลิตท่น�าไปสู่การแก้ปัญหาโดยใช้สารเคมี โดยพัฒนาการปลูกผักในระบบไฮโดรโปนิกส์
ี
อินทรีย์ที่มีกระบวนการจัดการสารละลายที่มีประสิทธิภาพ ภายใต้หลักการปรัชญาของเศรษฐกิจพอเพียง
Vol. 8 188