Page 193 - The 8th Graduate Integrity Conference Proceeding
P. 193

Research Proceedings in The 8  Graduate Integrity Conference: April, 2017
                                                    th






               Abstract


                      This is an applied research to find the approach to system and equipment design for organic hydroponics
               according  to  philosophy  of  sufficiency  economy.  There  are  two  important  objectives  to  analyze  relating  to
               system  and  equipment  for  hydroponics,  aquaponics  and  organic  vegetable  agriculture  as  well  as  this  is  to
               summarize the approach to system and equipment design for organic hydroponics according to philosophy of
               sufficiency economy. The research has studied in connection with basic element of three former systems that
               is  hydroponics,  aquaponics  and  organic  system  to  analyze  limitations  and  possible  concepts  in  design  by
               literature review, related researches, field trip to exploration and in-depth interviews from farmers and experts,
               respectively.

                      Results of the study and field trip found that main problems of hydroponics system are thermal that
               is accumulated in the system, equipment cleaning uses plenty of water and waste water problems of solution
               are drained to the outside. Besides, there is disadvantage relating to some types of vegetable without complete

               product,  in  term  of  aquaponics  system  consists  of  good  efficiency  for  solution  management  in  system  to
               renewable and water saving without environmental impact from waste water. Lately, organic agriculture system
               found that is going to be complete products if farmers consider with referent to suitable seasons and species
               diversity  to  naturally  support  each  other.  After  that  this  is  analyzed  under  three  rings  and  two  conditions
               according to philosophy of sufficiency economy.

                      Results lead to concept of system and equipment design for organic hydroponics according to philosophy
               of sufficiency economy is applied by problems, limitations and advantages that impact to performance of three
               systems  will  be  developed  a  suitable  approach  of  equipment  design  with  the  system  that  called  “Organic
               Hydroponics”. The system uses Nutrient Film Technique (NFT) and circulatory system is managed to renewable
               effectively as well as growing areas are calculated to be in accordance with solution by volume and natural
               seasons.


               Keywords: Organic Hydroponics, Hydroponics System, Organic Agriculture, Organic Vegetables


               1. บทน�า

                      ผู้บริโภคในปัจจุบันให้ความส�าคัญต่อการเลือกรับประทานผักที่ปลอดภัย เนื่องจากมีรายงานจากเครือข่ายเตือนภัย

               สารเคมีก�าจัดศัตรูพืชในประเทศไทยเดือนมีนาคม พ.ศ. 2559 ตรวจพบว่ามีสารเคมีตกค้างในผักที่สูงเกินมาตรฐานกฎหมาย
                           ้
                           ั
                      ่
                      ึ
                                                            ื
                                                                                                     ิ
                                                         �
                                       ี
                                        ี
               ก�าหนด ซงอีกทงยังเป็นสารเคมท่ไม่อาจล้างออกได้ด้วยน้าหรอท�าลายด้วยความร้อนจากการหุงต้ม ท�าให้ผู้บริโภคเร่มตระหนัก
               ถึงผลกระทบด้านสุขภาพและท�าให้ผู้บริโภคระมัดระวังในการเลือกผักจากแหล่งที่มาและวิธีการเพาะปลูกผักมากขึ้น
                      การใช้สารเคมีทางเกษตรที่มากเกินความจ�าเป็นก่อผลกระทบในด้านปัญหาสุขภาพ ปัญหาสิ่งแวดล้อม และปัญหา
               เศรษฐกิจ (สาคร ศรีมุข. 2556) สังคมจึงให้ความส�าคัญต่อปัญหาและผลักดันให้เกิดการปรับเปล่ยนรูปแบบการเกษตรท่ปลอดภัย
                                                                                    ี
                                                                                                      ี
               ยึดม่นในวิถีพอมีพอกินและพ่งพาตนเองได้  โดยหลายฝ่ายพยายามประยุกต์ใช้หลักปรัชญาของเศรษฐกิจพอเพียงในด้าน
                  ั
                                     ึ
               การเกษตร เพื่อลดการใช้สารเคมีอย่างขาดความระมัดระวัง อันเป็นผลกระทบต่อผู้บริโภค สิ่งแวดล้อม และเกษตรกรเอง
                      จากปัญหาดังกล่าว ผู้วิจัยจึงสนใจแก้ปัญหาของระบบและอุปกรณ์การปลูกผักเพ่อให้ระบบและอุปกรณ์มีประสิทธิภาพ
                                                                                 ื
                ี
               ท่ดี ลดปัญหาและความสูญเสียของผลผลิตท่น�าไปสู่การแก้ปัญหาโดยใช้สารเคมี โดยพัฒนาการปลูกผักในระบบไฮโดรโปนิกส์
                                                ี
               อินทรีย์ที่มีกระบวนการจัดการสารละลายที่มีประสิทธิภาพ ภายใต้หลักการปรัชญาของเศรษฐกิจพอเพียง
               Vol.  8                                      188
   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198